Przestawianie dziecka na stały pokarm
Po osiągnięciu wieku około sześciu miesięcy niemowlęta są gotowe na spróbowanie pokarmów stałych. Najlepsze składniki to świeża żywność, cierpliwość i dużo czasu.
W pierwszym półroczu życia dzieci rosną szybciej niż kiedykolwiek. Wszystko, czego potrzebują, zawarte jest w mleku matki. Niemowlęta, które nie są karmione piersią, mogą otrzymać składniki odżywcze, których potrzebują spożywając mieszankę dla niemowląt. W tym czasie niemowlęta rozwijają się fizycznie, aby stopniowo móc zacząć jeść pokarmy stałe.
Kiedy dziecko uczy się przewracać, rozwija również swoje umiejętności motoryczne języka, dzięki czemu może radzić sobie z różnymi potrawami w nowych kształtach i fakturach. Wkrótce potem zaczyna trzymać rzeczy w ręku i wkładać je do ust. Odruch języka, który wypycha ciała obce z ust, stopniowo znika. Dla większości dzieci te kamienie milowe mają miejsce przed osiągnięciem wieku sześciu miesięcy; w kilku przypadkach niektórych dzieci wcześniej. Stałe pokarmy nie powinny być wprowadzane przed piątym miesiącem życia.
Jedzenie powinno być świeżo przygotowane
Gdy rodzice poczują, że ich dziecko jest gotowe na pierwszy stały pokarm, mogą zacząć go wprowadzać w niewielkich ilościach, dwa lub trzy razy dziennie. Cziecko może wziąć jedzenie w swoje ręce, lub które można je ostrożnie karmić łyżką. Na początku głównym celem jest, aby dziecko odkryło i wypróbowało nowe produkty. Mogą to być warzywa na parze lub owsianka z owocami. Jedzenie powinno być świeżo przygotowane i nie powinno zawierać dodatku soli, cukru ani konserwantów. Surowe produkty mleczne i miód są nieodpowiednie dla niemowląt ze względu na ryzyko zakażenia; należy również unikać orzechów lub innych pokarmów, które dziecko może łatwo zadławić. Mając na uwadze te nieliczne wyjątki, różnorodność, jakiej dziecko może doświadczyć przy stole, jest praktycznie nieograniczona.
Rzeczywiście istnieje szeroki wybór zdrowej żywności, która wydaje się pozytywnie wpływać na rozwój tolerancji na potencjalnie alergiczne pokarmy. Początkowo nie obowiązują specjalne zasady dotyczące dzieci ze zwiększonym ryzykiem alergii. Ich głównym źródłem pożywienia powinno być mleko, dlatego karmienie piersią lub formułę należy podawać w razie potrzeby i nie należy ich ograniczać. Mleko matki pozostaje cennym i ważnym źródłem pożywienia, nawet po pierwszych urodzinach dziecka.
Nie ma miejsca na stres i presję przy stole
Dzielenie się posiłkiem z rodziną w przyjemnej atmosferze pomaga nauczyć dziecko pozytywnych nawyków żywieniowych. Szczególnie ważne jest, aby dzieci mogły samodzielnie określić, jak szybko i ile jedzą. Siedzenie przy stole nie powinno być stresujące. Każde dziecko uczy się chodzić we własnym tempie rozwoju i nie inaczej jest, gdy uczy się jeść. Rodzice powinni oferować swojemu dziecku dobrze zbilansowany i zdrowy wybór żywności, ale nie powinni dyktować, jak i ile powinno jeść. Niektóre dzieci od samego początku chcą wziąć swoje jedzenie w swoje ręce, podczas gdy inne lubią być karmione z miłością, siedząc na kolanach rodziców. Obowiązkiem rodziców jest uważne towarzyszenie dziecku na jego indywidualnej drodze.
Jedzenie, którego powinno się unikać
- Unikaj surowych pokarmów zwierzęcych, takich jak jaja, ryby i mięso. Surowe mleko jest również nieodpowiednie ze względu na ryzyko zachorowania na niebezpieczne bakterie, takie jak na przykład salmonella.
- Miodu i syropu klonowego nie należy spożywać ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym wywołanym przez bakterie Clostridium botulinum.
- Żaden rodzaj kofeiny ani alkoholu nie powinien być obecny w diecie niemowląt i dzieci w ogóle.
- Ryba z ośćmi jest nieodpowiednia, podobnie jak sałata, która może przyklejać się do ust i gardła.
- Nieprzetworzone, całe orzechy są niebezpieczne; dziecko może je wdychać przez usta lub nos lub zadławić się nimi. Jednakże orzechy mogą być spożywane przez dzieci, jeśli są odpowiednio przetwarzane, tj. Mielone i pieczone w innych produktach spożywczych.
- Unikaj soli - możesz dodać ją tylko do wrzącej wody
- Unikaj dodatków słodzących, takich jak maltoza, dekstroza, fruktoza i maltodekstryna
- Unikaj środków zagęszczających i aromatyzujących - tych dodatków należy unikać również gotowych pokarmach dziecięcych ze słoików.
- Unikaj także czekolady i kakao, które mogą być obecne w gotowanych zbożach
Łatwe przepisy na przekąski
- Warzywa takie jak dynia piżmowa, marchew, pasternak, cukinia i brokuły umyj i obież. Marchew i pasternak należy ponownie spłukać po obieraniu.
- Warzywa pokrój w paski o długości około 10 cm. Kawałki powinny być wystarczająco długie, aby wystawały, gdy trzymane są w pięści dziecka.
- Napełnij garnek wodą, włóż sitko, dodaj warzywa i przykryj pokrywką. Doprowadź wodę do wrzenia. Warzywa gotuj na parze do miękkości. Alternatywnie, umieść warzywa bezpośrednio w garnku, napełnij je tylko taką ilością wody, aby je zakryć i gotuj z pokrywką.
- Szybkie przygotowanie i delikatne gotowanie oczyszczonych warzyw zachowuje więcej ich cennych składników odżywczych.
- Czas gotowania wynosi 8-10 minut, w zależności od rodzaju warzyw.
- Zaoferuj dziecku pałeczki warzywne ugotowane na miękko lub użyj miksera i zblenduj warzywa.
Dobre na drogę: bananowe babeczki
Czego potrzebujesz:
150g bananów
150g mąki orkiszowej
50g mielonych migdałów
½ jabłka, drobno pokrojone w kostkę
150 ml mleka kokosowego (lub mleka ryżowego lub nawet wody)
1 łyżka sody oczyszczonej
- Włóż mąkę orkiszową, migdały i sodę do miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę jabłko.
- Wymieszaj mleko kokosowe lub ryżowe z bananem, dodaj do reszty składników i wymieszaj wszystko na ciasto.
- Napełnij formy muffinowe i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 25 minut.
Anja Constance Gaca
Midwife, breastfeeding and lactation consultant IBCLC, author of several books for parents
Anja Constance Gaca is a mother of three little children. Since 2013 she has been blogging together with her husband Christian. Find out more on her german blog: vonguteneltern.de