W końcu lunch! Pieczone warzywa
Zbyt krzywe, zbyt grube, zbyt cienkie: Lea Brumsack i Tanja Krakowski z firmy cateringowej Culinary Misfits w Berlinie, ratują przed zmarnowaniem warzywa, które nie spełniają standardów dużych supermarketów. Używają ich do wyczarowania pysznych kreacji kulinarnych - jak pieczone warzywa z hummusem.
Wszystko można przygotować wieczorem i cieszyć pysznym lunchem się następnego dnia, serwowanym w temperaturze pokojowej.
Składniki
5 ziemniaków (różne odmiany i kolory)
1 mały burak lub pokrewne warzywo bulwiaste
1 koper włoski
4 łyżki oliwy z oliwek
sól pieprz
garść świeżych ziół ogrodowych w zależności od sezonu:
rozmaryn, tymianek itp.
Przepis
Wybierz warzywa według własnego gustu i pory roku. Wyszoruj i opłucz warzywa wodą i pokrój je na kawałki. Wrzucić posiekane zioła, olej, sól i pieprz i rozłóż na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Podczas pieczenia przygotuj hummus z marchwi.
Składniki na hummus
2-3 duże marchewki
200 g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
½ nieprzetworzonej cytryny (sok i skórka)
1 łyżka zmielonych nasion kolendry
szczypta cynamonu
sól pieprz
Przepis
Umyj czerwoną soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dobrze umyj marchewki, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Smaż je na patelni z olejem razem z posiekaną cebulą, wyciśniętym czosnkiem, cynamonem i nasionami kolendry. Dodaj odrobinę wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 8 minut. W blenderze wymieszaj soczewicę i miękką marchewkę z sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny i tahini, aż będą gładkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pieczone warzywa z hummusem z marchwi to świeży, pyszny posiłek w porze lunchu.